Bouwbedrijven failliet door vorst

zaterdag 17 maart 2018


wk2-vorstverletEen kwart van de bouwbedrijven dreigt failliet te gaan door de aanhoudende vorst en de verplichting om werknemers deze periode toch door te betalen.

 

Dat zegt de Aannemersfederatie Nederland. "Vooral kleine onderaannemers zitten in de gevarenzone en dan in het bijzonder ondernemingen die ten opzichte van hun omzet een hoge loonkostenpost hebben", zegt voorzitter Henk Klein Poelhuis.

De aannemersfederatie wil terug naar het vroegere vorstverlet. Volgens die regeling, die enkele jaren geleden is afgeschaft, kregen bouwvakkers een WW-uitkering bij langdurige vorst.

 

 

Extreme omstandigheden

 

Branchevereninging Bouwend Nederland is daar tegen. Volgens die vereniging moet vorst gezien worden als een ondernemersrisico.

Klein Poelhuis vindt dat extreme omstandigheden zoals nu buiten het bedrijfsrisico vallen. Hij wil dat bouwbedrijven, net als vorig jaar, een beroep kunnen doen op een tijdelijke werkloosheidsuitkering.

Daarvoor zou de cao moeten worden gewijzigd, omdat daarin is bepaald dat de werkgever het loon doorbetaalt. De Aannemersfederatie stelt voor de cao op dit punt aan te passen voor kleine ondernemingen en is daarover in overleg met de vakbonden.Naar het archief